Ghost Clan

Translate This Page

QUAKE SERIEN

Online gaming... Det var med Quake som det verkligen tog fart. Ett antal speltitlar som försökte vara nummer 1 när 3D-grafiken fick sitt stora genombrott och verkligen blev 3D. Och i slutet av 90-talet var det bland annat Quake, Doom och Half-Life som var några av dom stora speltitlarna. gemensamt för dessa var människor vs aliens. Och Quakes stora grej var det nya sättet att spela online på med deathmatch mellan 2 lag och som fick Half-Life att explodera i mods då dessa var först att ha öppna verktyg för att kunna göra egna spel där dom populäraste slog igenom stort, som t ex Counter-Strike och Day of Defeat. Men grund idén och upplägget kan man nog säga att Quake stod för. Tror alla som är 30+ och spelar online, nån gång har spelat något av Quake-spelen. Tror modet angående spelmiljöerna och vilka lag som möttes på servern var det som petade ner Quake från speltronen då det blev populärare med människor mot människor i olika miljöer och tidsåldrar. När det gäller Quake-serien så har Ghost inte varit aktiva som klan i den här spelserien, dock är vi flera som någon gång varit i kontakt med Quake.

Quake 1

QUAKE I

1996 släppte id Software Quake 1 och var ett futuristisk FPS-spel som var väldigt likt Doom i sitt spelupplägg och spelmiljö. Spelet går ut på att man från jorden får gå in i en portal till en annan dimension för att stoppa hotet. Och Quake-motorn bygger på samma grafikmotor som Doom II, så det är nog inte så konstigt att Quake 1 påminner om Doom-spelen. Även id Software gjorde med Quake som Valve gjorde med Half-Life, släppte verktygen fritt för folk att göra egna versioner på spelet. Och en av dom största modden till Quake var ThreeWay, en capture the flag mod. Dock var moddandet inte helt problemfritt, så senare samma år släpptes Quake World där nätverkskodningen var uppdaterad och nätverksspelandet skulle underlättas, denna funktion med att klienten svarar servern förbättrade LAN och nätspelandet visentligt. Dock undantag för dom med modem, nu blev det lagg för dessa och man var tvungen att ha bredband för att kunna spela och hänga med när det gällde online gaming. Detta visste id Software inte om då dom själva satt med bra uppkopplingar när detta utvecklades och upptäcktes först efter att Quake World hade släppts. Vilket gjorde att Quake 1 tappade användare. Och en annan mod, Team Fortress som blev otroligt populär fick ett annat slut än hos id Software. Teamet som gjort denna anställdes över till Valve, som släppte Team Fortress Classic, och samma killar har senare även gjort Team Fortress 2. Så grunden till många av dagens stora spel inom online gaming har sitt ursprung i Quake 1.

Quake 2

QUAKE II

Ett år efter Quake 1, 1997,  så släppte id Software Quake 2, där dom hade utnyttjat och kunnat förbättra grafiken i grafikmotorn i det tidigare spelet. Upplösningen fick sig ett rejält uppsving jämfört föregångaren. Och den gången är jorden under attack, och man skickas till fiendens planet för att krossa dom en gång för alla. Dock var väl mottagandet ungefär som vanligt när man tar samma grafikmotor som tidigare och följer upp en nästan identisk story som föregångaren lite svalt. Dock var detta det första spelet med stöd för dom nya 3D-grafikkorten som började komma ut på marknaden jamfört med dom tidigare Vodoo-korten. Så grafiskt så var Quake 2 ett lyft jämfört med Quake1.

Quake 3 Arena

QUAKE III ARENA

Quake 3 Arena kom 1999, och även detta spelet utvecklades av id Software. Dock skiljer sig detta spelet mot dom tidigare med sin fokus på enbart multiplayerläge, singleplayer läget är "uppdrag" mot som kallade "botar", så även här upplevs det som ett multipllayer spel utan linjär spelbana man ska följa. Alltså ett rent spel för online gaming, eller rättare sagt, ett spel för spelare som enbart gillar online gaming och dess struktur med maps. Nu hade Quake fått en ny grafikmotor i samband med Quake 3 Arena, id Tech 3. Denna har bland annat även använts i spelen Return to the castle of Wolfenstein och Wolfenstein enemy Territory. Orignalspelet Quake 3 Arena hade 3 spellägen, deatmatch, team deatmatch och capture the flag. Dock fanns många fler tack vare moddar som kom ut baserade på Quake 3 Arena. År 2000 släpptes en expansion till spelet som hette Quake 3 Team Arena, som byggde än mer på lagbaserat spel samt nya banor och vapen. Dock bör nämnas att Open Arena är ett helt annat spel, utvecklat av Open Arena Team, men bygger på samma gafikmotor och spelmiljö. Enda skillnaden är vapen, antal spellägen och banorna.

Quake 4

QUAKE 4

2005 släpptes Quake 4, dock utvecklades inte detta spelet av id Software utan utav Raven. Dock i  nära samrbete. Quake 4 tar vid där Quake 2 slutade och är alltså fortsättningen av det spelet. Även multplayer delen utökades till 5 spellägen för online gaming, och grafikmotorn i till detta spelet är grafikmotorn från Doom III. Nog en av dom häftigaste grafikmotorerna som fanns, med ett extrem läge som dom datorerna på marknaden inte klarade av. Tanken var när den kom att man kunde spela spelet och sen spela om det när man bytte dator för att få en helt ny upplevelse. Fast när Quake 4 släpptes så var grafikmotorn redan 1 år gammal, men fortfarande en av domkraftigaste som fanns. det är väl egentligen bara Frostbite 3 som kan mäta sig med Doom 3-motorn när det gäller grafikmotorernas milstolpar när det gäller gaming. Och som för oss Ghost, online gaming.

Enemy Territory Quake Wars

ENEMY TERRITORY QUAKE WARS

Enemy Territory Quake Wars som kom 2007, är lite av ett sidospår i Quake-serien. Tillhör egentligen inte huvudserien utan ett eget spel utvecklat av id Software. Det är baserat på Quake 2, Quake 3 Arena och Quake 4 som ett tactical shooter spel ungefär som Wolfenstein Enemy Territory och påminner även om Battlefield och dess lagbaserade spel. Fast det bygger på Quake-serien och dess huvudpersoner eller rättare sagt raser i Quake 2 och Quake 4 med vissa multiplayer lägen från Quake 3 Arena. Och spelet bygger på en modifierad version av grafikmotorn id Tech 4. Nu introducerades XP (experience points) som gjorde att man allt eftersom låste upp nya vapen och färdigheter, mycket som känns igen från dom flesta spelen idag inom online gaming. 

Quake Live

QUAKE LIVE

Quke Live är en gratisversion från id Software, baserat på Quake 3 Arena och dess spelupplägg. Dock har Quake Live fler spelsätt, 5 stycken plus ett spelläge då alla har det vapnet som Quake är mest känt för, nämligen Railgun. Den som dödar med 1 skott. Spelet hämtas från deras hemsida och är helt gratis, man laddar bara ner en klientdel och sen är det bara att börja spela online. Nästan alla spelutvecklare har ju en gratisversion för online gaming baserat på någon av sina mest sålda spel eller vad dom hoppas är nästa kommande storspel. Och id software är nog mest kända för sin Quakeserie.

Wikipedia Quake